Farkas Balázs földmérő mérnök

Használati megosztás

Mikor szükséges használati megosztási vázrajzot készíteni?

Osztatlan közös tulajdonú földrészletek esetében akkor célszerű használati megosztási vázrajzot készíteni, ha a hagyományos megosztás valamely feltétele hiányzik (pl.: a helyi építési szabályzat és a szabályozási terv alapján nem osztható meg) , vagyis nem alakítható ki több önálló helyrajzi számú ingatlan és a tulajdonosok, vagy egy tulajdonostárs a földrészletnek egy meghatározott részét elkülönülten szeretné használni.

Ilyen esetben ügyvéd által ellenjegyzett megállapodás készül, melyben a tulajdonostárak a használat feltételeit rögzítik, és ebbe kerülnek bele a földmérő által készített használati megosztási vázrajzon feltüntetett adatok is.

Miben különbözik a használati megosztás a hagyományos megosztástól?

Fontos tudni, hogy ezáltal az ingatlanhoz továbbra is egy tulajdoni lap fog tartozni, vagyis nem alakulnak ki önálló földrészletek. A földhivatal a változási vázrajzot záradékkal látja el, azonban a változási vázrajz adatai nem kerülnek be az ingatlan-nyilvántartásba, valamint a földhivatali térképre sem.

A használati megosztást többnyire tulajdoni hányad alapján készítjük el. A változási vázrajzot minden tulajdonosnak alá kell írnia, ezzel jelezve a használattal való egyetértésüket.

Amennyiben felkeltettem érdeklődését, vagy árajánlatot szeretne kérni, vegye fel velem a kapcsolatot.

Munkáimat teljes körű földhivatali ügyintézéssel, rövid határidővel vállalom.

Használati megosztás

Vonatkozó jogszabályok:

az ingatlan-nyilvántartási célú földmérési és térképészeti tevékenység részletes szabályairól szóló 8/2018. (VI. 29.) AM rendelet

Hívjon fel most!